Balthazar kaapt drie MIA’s weg
Foto: vrt - Jokko

De rockgroep Balthazar is met drie MIA’s de grootste winnaar van de negende editie van de Music Industry Awards (MIA’s) die vanavond werden uitgereikt. De hit van het jaar is voor Stan Van Samang.

De Kortrijks-Gentse groep Balthazar verzilverde wel drie van zijn vijf nominaties en wordt zo de winnaar van dit jaar. Balthazar kreeg een award voor beste ‘Groep’ en ‘Alternative’, en won – opvallend - voor de derde keer in hun carrière de door de muzieksector uitgereikte MIA voor beste ‘Album’: drie albums, drie MIA’s.

Twee MIA’s

Naast Balthazar vielen ook Oscar and the wolf en Stromae in de prijzen. Zij kaapten elk twee MIA’s weg, net als nieuwkomer Tourist LeMC.

Binnen de sectorprijzen was vooral het experimenteel rock-jazz collectief STUFF. succesvol met twee MIA’s. Het opvallend artwork van hun eponiem debuut, bestaande uit een unieke houtskooltekening van kunstenaar Rinus van de Velde, werd beloond met een MIA voor ‘Artwork’, terwijl hun opvallende en getalenteerde drummer en enfant terrible Lander Gyselink gelauwerd werd in de categorie ‘Muzikant’.

Oscar & The Wolf (‘Pop’, ‘Live act’) en Stromae (‘Solo man’, ‘Videoclip’) wonnen de vooral op de rug van hun livereputatie, want hun laatste albums dateren van respectievelijk 2014 en 2013. Het lijkt een symptoom van sluimerende bloedarmoede in de MIA-nominaties, want ook Netsky en Het Zesde Metaal (die niet in de prijzen vielen) hadden in 2015 amper output. Nog gekker wordt het als blijkt dat van de negen artiesten die gisteren een MIA in de wacht sleepten, enkel Trixie Whitley (‘Auteur/Componist’) en Christoff (‘Vlaams populair’) een album uitbrachten na de gezegende datum 30 maart 2015.
Nick De Leu
Cultuurredactie

Eén MIA

De prestigieuze MIA voor ‘Hit Van Het Jaar’, bepaald door middel van televoting tijdens de liveshow, ging uiteindelijk naar Stan Van Samang voor zijn hit 'Een Ster'.

Ook onklopbaar in zijn categorie bleek Christoff, die al voor de vierde keer een MIA bemachtigde als beste artiest binnen het Vlaams populair genre.

Selah Sue zette dan weer één van haar drie nominaties om in een MIA en bleek de populairste vrouwelijke soloartiest van 2015. Dit is al de vijfde keer dat Selah Sue de MIA voor ‘Solo vrouw’ wint.

De jonge Felix De Laet, beter bekend als Lost Frequencies, nam een MIA-award mee naar huis voor ‘Dance’ en liet hiermee collega’s en vaste dance-waarden Netsky en de gebroeders Dimitri Vegas & Like Mike achter zich.

Ook de bekroonde zangeres en songschrijfster Trixie Whitley ging niet met lege handen naar huis en kreeg de sectoraward voor beste ‘Auteur/Componist’.

Ten slotte werd Will Tura, wiens 75ste verjaardag vorig jaar uitbundig gevierd werd, in de bloemetjes gezet. Hij kreeg een ‘Lifetime Achievement Award’.

De Music Industry Awards werden georganiseerd in Lint. Het was de negende editie van de awardshow, die terugblikte op het Vlaamse muzikale jaar 2015.