Ook Belgische reiziger besmet met zikavirus
Het zika-virus wordt overgedragen door de tijgermug. Foto: AP
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen geeft zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, de raad om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen naar landen die door het zikavirus zijn getroffen. Ook Buitenlandse Zaken past het reisadvies in die zin aan. Al bij minstens één Belg heeft het ITG het zikavirus vastgesteld.

Tot op heden werd er in het ITG-laboratorium één geval van zikavirus bij een Belgische reiziger vastgesteld, aldus het instituut. Het instituut raadt dan ook zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, af om naar landen te reizen die door het zikavirus getroffen zijn. Dat is het geval voor 'grote delen van Zuid- en Centraal-Amerika en de Caraïben', aldus het ITG donderdag in een reisadvies.

'Indien een reis naar deze gebieden niet uitgesteld kan worden, consulteert men best op voorhand een arts om preventieve maatregelen te bespreken', raadt het ITG aan. 'Na de reis wordt geadviseerd om uw verloskundige of gynaecoloog te informeren over uw verblijf in een gebied waar het zikavirus voorkomt.'

Voorzorgsmaatregelen

Ook de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt zwangere vrouwen aan om hun reizen uit te stellen naar landen in Latijns-Amerika en de Caraïben die door het zikavirus zijn getroffen. 'Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact met hun geneesheer op te nemen en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen', klinkt het bij Buitenlandse Zaken. De aangepaste reisadviezen staan op de website van de overheidsdienst.

Kleine schedel

Het ITG meldt dat het virus tijdens de zwangerschap kan worden overgedragen naar het ongeboren kind. 'Er zijn enkele goed gedocumenteerde gevallen bekend, waarbij microcefalie (te kleine schedel) en andere foetale afwijkingen ontstonden nadat de moeder tijdens de zwangerschap een ziekte doormaakte waarvan de symptomen passen bij een zikakoorts', aldus het instituut. 'Ook werd zikavirus gedetecteerd in het vruchtwater en in de weefsels van pasgeborenen met aangeboren afwijkingen die uit deze zwangerschappen geboren zijn.'

Er bestaat geen specifieke behandeling of vaccin voor de ziekte die het virus veroorzaakt. 'De enige mogelijke preventie bestaat uit muggenwerende maatregelen, zoals het dragen van lange mouwen en broekspijpen, en het gebruik van insectenrepellents', aldus het ITG.

Het virus wordt op de mens overgedragen door een steek van de tijgermug. De symptomen lijken op die van dengue en chikungunya, die ook voorkomen in de gebieden waar het zikavirus aanwezig is.