Oppositiepartijen Groen, SP.A en CDH hebben minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in de Kamer op de vingers getikt voor het gebrek aan actie tegen tabak. ‘Ik doe niet mee aan steekvlampolitiek’, reageerde de minister.

De meerderheidspartijen N-VA en CD&V willen de minimumleeftijd voor de aankoop van tabak verhogen naar 18 jaar, net zoals in de meeste andere EU-landen. Maar voor minister De Block is dat geen prioriteit.

Eerst moeten de Europese regels omgezet worden, zo reageerde ze al eerder. ‘Zodra er ruimte is, onderzoeken we het voorstel’, klonk het.

De Block kreeg in de Kamer stevige kritiek op haar houding. ‘U gaat te traag’, hekelde SP.A-kamerlid Karin Jiroflée. Voor de socialiste zijn de Europese regels ook slechts het absolute minimum. ‘We kunnen en moeten veel meer doen.’

Ook Catherine Fonck (CDH) en Anne Dedry (Groen) vinden dat de minister meer moet doen, al erkende Dedry wel dat een globaal pakket maatregelen nodig is. ‘Want zestienjarigen zijn echt wel inventief genoeg om toch aan sigaretten te komen.’

Ballonnetjes

‘Natuurlijk wordt er gewerkt aan een antitabaksbeleid, want iedereen weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid’, beet de minister van zich af. Ze wees erop dat de accijnzen in kader van de taxshift al omhoog gingen, dat de terugbetalingen voor rookstopsessies verruimd zijn en dat een koninklijk besluit in de maak is over de elektronische sigaret.

‘Maar ik doe niet mee aan het oplaten van ballonnetjes, ik doe niet aan steekvlambeleid’, besloot De Block. Waarop CD&V-Kamerlid Els Van Hoof reageert dat zij wel degelijk een volledig actieplan uitwerkte. ‘We kiezen uitdrukkelijk voor maatregelen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat zij roken minder aantrekkelijk maken’, aldus nog de christendemocrate.

De Block gaf nog aan dat de voorstellen van coalitiepartners N-VA en CD&V zullen worden meegenomen in de discussies over het toekomstige beleid. Maar daarvoor moet een draagvlak bestaan én een akkoord binnen de regering, besloot ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig