‘Momo’ en ‘slomo’ zijn het nieuwe ‘fomo’
‘Fear of missing out’ (fomo) kende u misschien al, te wijten aan foto’s van leuke gebeurtenissen die je op sociale media ziet passeren, waardoor je bang bent om iets te missen. Maar volgens de Britse krant The Guardian is het niet langer bon ton om alles uit je leven te delen op sociale media, en dat brengt nieuwe fenomenen met zich mee, denk maar aan ‘bromo’, ‘slomo’ of ‘jomo’.

Kate Moss gaf afgelopen weekend een feestje voor haar 42ste verjaardag. Het topmodel heeft een reputatie hoog te houden, maar op sociale media bleef het stil. Moss had haar gasten gevraagd geen foto’s of details te delen met hun volgers en als Boy George ook had geluisterd, had niemand geweten dat de dresscode ‘David Bowie’ was.

Volgens de Britse krant The Guardian is deze stilte op sociale media de nieuwe graadmeter van exclusiviteit: hoe cooler of leuker een feestje is, hoe minder beelden op Instagram- of andere accounts. En ‘fomo’ wordt dan ‘momo’, wat zoveel wil zeggen als ‘mystery of missing out’. Daarbij vraag je je af wat er in godsnaam gebeurt nu je via je telefoon niet langer van alles op de hoogte bent.

‘Momo’ is overigens niet alleen, maar komt samen met zijn vriendjes ‘bromo’, ‘fo-momo’ en ‘slomo’. Een kleine handleiding:

Bromo: een sociale vorm van ‘missing out’, waarbij je vrienden zo lief zijn om geen foto’s te posten van een feestje waarop je niet kon zijn, zodat de pret niet onder je neus gewreven wordt.

Foji: afkorting voor ‘fear of joining in’, waarbij je liever ver weg blijft van Instagram en aanverwanten, omdat je niet meer weet wat posten en bang bent dat niemand je zal volgen.

Fo-momo, afkorting voor ‘fear of mystery of misssing out’, wanneer je panikeert omdat je zelfs niet weet of je vrienden foto’s posten omdat je batterij plat is.

Slomo, afkorting voor ‘slow to missing out’, wat er gebeurt als je een avond besluit om sociale media te laten voor wat ze zijn, om er de dag nadien achter te komen dat iedereen een geweldige avond heeft gehad.

Jomo, afkorting voor ‘joy of missing out’, waarbij je plezier schept in het feit dat het je eigenlijk niet zoveel kan schelen of je nu overal bij bent of niet.