Oudejaar Keulen: al meer dan 1.000 slachtoffers meldden zich
Foto: EPA

Ruim drie weken na de aanrandingen en diefstallen tijdens de oudejaarsnacht in Keulen, zijn er al meer dan 821 aangiftes gedaan. 30 verdachten werden tot op vandaag opgepakt.

‘Dit ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niets te verbergen’, begon minister Ralf Jäger zijn uiteenzetting in het regionale parlement. In de publieke opinie werd de druk op de regering de afgelopen dagen echter opgevoerd om niets geheim te houden en met alle feiten naar buiten te komen.

In totaal blijken er nu 1049 slachtoffers te zijn, vrouwen maken ongeveer 80 procent uit. Er zijn 821 criminele feiten aangegeven bij de politie, waarvan 359 seksuele delicten. 207 keer ging het vergrijp gepaard met diefstal.

Eén dader aangehouden

Intussen zijn er 30 daders bekend, onder hen 15 asielzoekers en 2 minderjarigen. Hun leeftijden gaan van 16 tot 32 jaar oud. Opvallend: alle verdachten zijn van Noord-Afrikaanse afkomst, maar geen enkele van hen woont in Keulen. De helft woont wel in andere gemeentes in de regio, de andere helft heeft geen vaste verblijfplaats. Slechts één man is aangehouden op verdenking van een leidende rol, alle anderen zijn voorlopig vrijgepleit.

De minister bekritiseerde na zijn uiteenzetting wel openlijk de asielprocedure in Duitsland. Het zou twee tot drie jaar duren voordat vluchtelingen weten of ze een permanente verblijfsvergunning krijgen. Dit verklaart, volgens Jäger, waarom verschillende daders geen vaste verblijfplaats hebben en hun hoofd enkel boven water konden houden door criminele activiteiten.

Gevaarlijke groepsdynamiek

Getuigen verklaarden eerder aan de omroep WDR dat de situatie is ontaard nadat één meisje per ongeluk in de groep verzeilde en werd betast door enkele mannen. In het verslag van het ministerie, dat de krant Die Zeit op voorhand kon inkijken, staat ook dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat ‘een groepsdynamiek de daaropvolgende acties heeft beïnvloed’.

Uit de cijfers valt ook af te leiden dat de motieven van de daders verschillend waren: sommigen namen deel uit seksuele frustraties, anderen enkel om zich te verrijken. Ongeveer evenveel slachtoffers deden namelijk aangifte van een aanranding zonder diefstal als slachtoffers van een diefstal zonder aanranding.