Oegandese krijgsheer voor Internationaal Strafhof
Foto: REUTERS

Een vroegere krijgsheer van Oeganda is donderdag voor het Internationaal Strafhof verschenen op beschuldiging van oorlogsmisdaden. Het hof moet beslissen of de beschuldigingen voldoende grond hebben om hem te berechten.

Dominic Ongwen (40) was een hogere commandant van de rebellengroep LRA (Lord’s Resistance Army), het Verzetsleger van de Heer dat Oeganda terroriseerde van 1987 tot 2006. Tienduizenden mensen werden gedood en honderdduizenden sloegen op de vlucht.

Het hof in Den Haag schreef in 2005 een arrestatiebevel uit tegen Ongwen en hij gaf zich in januari 2015 over in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Onder het leiderschap van Joseph Kony, die voortvluchtig is, maakte LRA zich schuldig aan slachtpartijen, verminkingen en plunderingen. Ongwen wordt ook beschuldigd van het kidnappen van kinderen om ze als strijders in te zetten en van het misbruik van meisjes als seksslavinnen.

Ongwen ontkende de beschuldigingen en zei aan het hof dat hij zelf als jongen gekidnapt werd door LRA.

Het Oegandese leger joeg LRA het land uit in 2006, waarna de groep een regionale bedreiging werd en duizenden mensen om het leven bracht en ontvoerde in Congo, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig