Baarden properder dan gedacht
Foto: © Eugenio Marongiu/Corbis

‘Een baard is net zo vuil als een toilet’, dergelijke berichten doken de laatste jaren vaak op. Maar nieuw onderzoek toont aan dat het tegendeel wel eens waar zou kunnen zijn: dat mannen met baarden hygiënischer zijn dan de geschoren mannen.

Pogonofobische mensen - mensen met een angst voor baarden - zagen hun grootste nachtmerrie realiteit worden toen een studie van microbioloog John Golobic in New Mexico aantoonde dat er in baarden bacteriën terug te vinden zijn die ook in uitwerpselen vervat zitten. In sommige baarden zaten zelfs zoveel bacteriën dat ze te vergelijken zouden zijn met een toilet.

Nieuw onderzoek wijst nu uit dat dit nieuws met een korreltje zou moet worden genomen. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat het meer waarschijnlijk is dat geschoren mannen schadelijke bacteriën met zich meedragen dan de mannen met een baard.

En wat nog straffer is: het onderzoek zou aantonen dat baarden ofwel weerstand bieden tegen schadelijke bacteriën ofwel actief ‘strijden’ tegen infecties. In sommige baarden werden bacteriën gevonden die andere bacteriën doodden, iets wat antibiotica eigenlijk doen.

Wat bacteriële groei op het gezicht precies veroorzaakt, is niet helemaal duidelijk. Dokter Adam Roberts, de microbioloog die de bacteriën onderzocht, meldt dat het onwaarschijnlijk is dat baardhaar binnenkort als antibioticum bij de apotheker te kopen is. Het testen van nieuwe antibiotica is namelijk zeer duur. Wel onderzoekt hij nog steeds mogelijke vervangers voor de huidige antibiotica.