Ultratop heeft liefde voor Belgische muziek
Stan Van Samang Foto: Photo News

Meer dan 40 procent van de 200 best verkochte albums in Vlaanderen was in 2015 van Belgische makelij en bijna een kwart is Nederlandstalig. Dat berekende de Belgian Entertainment Association (BEA). Ook in de verkoop van singles nemen de Belgische artiesten opnieuw een belangrijkere plaats in. Succesvolle muziekprogramma’s op televisie spelen daarin een belangrijke rol.

De Ultratop 200 is de officiële hitlijst van verkochte albums en singles in Vlaanderen. Aan de vooravond van de MIA’s, de prijzenslag voor de Belgische muziekindustrie, destilleerde BEA, de koepelfederatie van de Belgische entertainmentindustrie, de Belgische en Vlaamse producties uit die Ultratop.

Conclusie van de BEA: de Vlaming koopt opnieuw meer Belgische albums. Het aandeel Belgische albums in de Ultratop 200 is 41,10 procent, goed voor 69 albums. Daarmee wordt bijna 2007 (42,56%) geëvenaard, toen de verkoop van het Clouseau-album ‘Vonken en Vuur’ hoge toppen scheerde. Nu is die eer weggelegd voor Stan Van Samang met ‘Liefde voor publiek’. Dat verklaart grotendeels waarom bijna een kwart (23,86%) van de verkochte albums Nederlandstalig is.

Op het vlak van de singles moeten de Belgische artiesten met minder aandeel tevreden zijn (26,6%). Het aandeel Nederlandstalige singles (6,5%) lag echter niet meer zo hoog sinds 2009 (8,6%).