De Amerikaanse actrice Pamela Anderson heeft de strijd aangebonden tegen de productie van ganzenlever in Frankrijk. De 48-jarige actrice, bekend uit de Amerikaanse televisieserie Baywatch, verleende dinsdag voor de Assemblée Nationale in Parijs haar steun aan het Groene parlementslid Laurence Abeille tegen de Franse delicatesse.

'Ik roep alle Fransen op niet langer foie gras te eten, een gruwelijke luxe, waardoor jaarlijks 80 miljoen vogels door dwangvoeding immens lijden en kwellingen moeten ondergaan', zei Anderson in een verklaring achteraf aan de pers, in het gezelschap van Michel Vandenbosch van de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia. Ook de voormalige Miss Frankrijk Delphine Wespiser zet zich achter het initiatief.

In het parlement spraken ze hun steun uit voor een wetsvoorstel van de groenen om het vetmesten te verbieden. ‘In heel veel landen is dat verboden’, zei Laurence Abeille van de Franse groene partij Les Verts eerder al. ‘In Frankrijk is het een wijdverspreide traditie. Maar een traditie is niet per se positief. Vetmesten is gruwelijk.’

Fabrikanten van foie gras toonden zich via hun federatie 'erg geschokt' over het initiatief.

Ganzenlever werd in 2006 tot Frans gastronomisch erfgoed verklaard, waardoor de productie tegen een verbod beschermd werd. Voor de productie van ganzenlever is een onnatuurlijke gezwollen vette lever nodig. Daartoe worden de dieren volgepropt met voedsel.

Door de internationale ster uit te nodigen hoopten de Franse groenen  van media en politici aandacht te krijgen voor hun standpunten.

Pamela Anderson zet zich al langer in voor dierenrechten. Ze voert al sinds de jaren 90 actie voor de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Peta, werd vorig jaar nog uitgeroepen tot ‘vegetariër van het jaar’ en voerde campagne tegen fastfoodketen KFC wegens de manier waarop die kippen behandelt.