Microsoft hoopt de klas te veroveren met Minecraft
Foto: AFP

Microsoft trekt het klaslokaal in met zijn een eigen educatieve versie van Minecraft.

In duizenden Amerikaanse scholen gebruiken leraars het populaire computerspel Minecraft om hun leerlingen iets bij te brengen over wiskunde, taal of computers. Ze doen dat vaak met MinecraftEdu, een aangepaste versie van het spel die door een groep onafhankelijke leraars in elkaar gebokst werd. Maar nu springt ook Microsoft mee op de kar: het neemt MinecraftEdu over om het als basis te gebruiken voor zijn eigen educatieve Minecraftplatform.

Een groot deel van de aantrekkinskracht van Minecraft - een online videospel waarin je je eigen wereld kan bouwen - is de kans die het de gebruikers biedt om er zelf allerlei dingen aan te wijzigen. Die zogenaamde modificaties of ‘mods’ door de gebruikers werden ook verwelkomd door de originele ontwikkelaar, Mojang.

Teachergaming maakte dankbaar gebruik van die mogelijkheid en ontwikkelde MinecraftEdu, waarmee leraars - voor een bescheiden bedrag - een eigen Minecraft-omgeving op poten konden zetten om die als educatief middel te gebruiken in hun klas. Meer dan 7.000 scholen in een 40-tal landen maken al er gebruik van.

Toen Microsoft op de proppen kwam en Mojang in 2014 overnam voor een slordige 2,5 miljard, vreesden de fans meteen dat de computergigant wel eens zou kunnen overwegen die vrijheid te beteugelen.

Een tijd lang leek die vrees ongegrond, maar nu komt er dus een andere versie van MinecraftEdu onder de naam Minecraft: Education Edition. Die lijkt leraars gelijkaardige mogelijkheden te bieden als het oorspronklijke MinecraftEdu, maar in plaats van een eenmalige inschrijvingskost komt er wel een jaarlijks abonnement van 5 dollar per student. En het valt natuurlijk af te wachten of de jongeren fan zullen blijven eens het spel meer met school geassocieerd wordt dan met vrije tijd.