Aquino-advocaten vangen bot voor Hof van Cassatie
De advocaten van de clan Aquino, als tweede van links herkent u Sven Mary, met naast hem Hans Rieder, op het proces in Hasselt. Foto: BELGA

Het Hof van Cassatie heeft zopas beslist dat er geen reden is om de rechter in het Aquino-proces te wraken. Dat bevestigde het parket-generaal van Cassatie aan De Standaard.

Het proces tegen de clan-Aquino dat al sinds september stilligt, kan dus binnenkort opnieuw hervatten. Het proces – dat al in september 2014 begon – sukkelde sindsdien van incident naar incident. Ondertussen werd ook de hoofdbeklaagde, Silvio Aquino, doodgeschoten

Na de moord op Silvio Aquino, in Opglabbeek op 27 augustus 2015, dienden de advocaten van de beklaagden in september, nauwelijks een week na de heropening van het proces, een wrakingsverzoek in. De advocaten vonden dat de rechters niet meer objectief waren, onder meer omdat ze hadden geweigerd het proces uit te stellen na de moord.

'We dienen dit wrakingsverzoek in omdat mevrouw Liskova geen garantie meer heeft dat haar zaak wordt beslecht door een onpartijdige en onbevangen rechter', zei advocate Nathalie Buisseret, die samen met Sven Mary Sylvia Liskova, de weduwe van Silvio Aquino, verdedigt, toen.

Illegale provocatie

De dieper liggende reden voor de wraking was dat de advocaten er nog altijd van overtuigd zijn dat de rechtszaak tegen de Aquino’s van start is gegaan op basis van een illegale provocatie. De clan staat terecht voor de smokkel van 2,5 ton cocaïne verspreid over zeven transporten. Maar politie en gerecht zouden volgens de verdediging de drugstransporten hebben uitgelokt door het inzetten van een burgerinfiltrant.

De Hasseltse rechtbank had geen oren meer naar de argumenten van de advocaten. Vandaar de poging tot wraking. Op  5 oktober 2015 oordeelde het Antwerpse hof van beroep echter dat de meeste argumenten in het verzoek tot wraking laattijdig werden ingediend. De andere argumenten waren – volgens het hof van beroep– ongegrond.

De advocaten tekenden daarop cassatieberoep aan. Maar het Hof van Cassatie heet nu beslist dat er geen reden is om de rechter te wraken. Het proces-Aquino kan nu hervatten, maar een exacte datum is nog niet bekend.