België heeft hoogste inflatie van eurozone
Foto: BELGA

De inflatie in de eurozone bedroeg in december 0,2 procent op jaarbasis. Net als in november stond België helemaal bovenaan, met een inflatie van 1,4 procent. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De stijging van de levensduurte in de eurozone met 0,2 procent is een bevestiging van een eerdere prognose. De inflatie ligt daarmee iets hoger dan in oktober en november, toen de prijzen telkens met 0,1 procent stegen op jaarbasis.

Ook in de Europese Unie kwam de inflatie op jaarbasis in december uit op 0,2 procent. De Europese Centrale Bank streeft naar een gemiddelde inflatie op jaarbasis van net onder de 2 procent. Onder economen wordt dat gezien als het meest gezonde niveau: Door de prijsstijgingen kunnen bedrijven groeien, zonder dat consumenten echt in de problemen komen.

Behalve in België, lag ook in Malta (+1,3 procent), Oostenrijk (+1,1 procent) en Hongarije (+1,0 procent) de inflatie in december hoger dan 1 procent. Er waren prijsdalingen in twaalf EU-landen, met voorop Bulgarije (-0,9 procent), Roemenië (-0,7 procent), Cyprus en Slovenië (-0,6 procent elk).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in