Koala gestorven in Antwerpse Zoo
Foto: BELGA

De Antwerpse Zoo heeft onverwacht afscheid moeten nemen van een van zijn twee koala’s. Het 11-jarige mannetje Goonawarra werd vorige week ziek en weigerde nog te eten. Ondanks de extra zorgen konden de verzorgers hem niet meer redden.

‘Dokter Francis, bijgestaan door een team van ervaren verzorgers, zette alles op alles om hem beter te maken’, vertelt Matthias Papies, verantwoordelijke zoogdieren in de Antwerpse Zoo. ‘Aanvankelijk leek ons mannetje het wel te halen met de extra zorgen en de speciale behandeling. Drie keer per dag kreeg hij versterkte eucalyptuspap die hij gretig opat.’

Boomweegschaal

Twee dagen later zag hij er al beter uit. Hij bleef ook opnieuw stevig op zijn tak zitten, maar de beterschap was van korte duur. Een infuus met vocht en glucose als ultiem redmiddel mocht niet meer baten. ‘We konden Goonawarra niet meer redden, hij was zo verzwakt dat hij zelfs niet meer kon slikken’, weet Papies. ‘Zaterdag is hij overleden.’

Het gewicht is bij koala’s cruciaal en wordt nauwgezet in het oog gehouden. Twee keer per week zetten de verzorgers hun dieren op de boomweegschaal. Dat is een weegschaal met een tak erop. Aan het gewicht kun je zien of de koala gezond is. Tien procent afvallen betekent gezondheidsalarm. Tot vorige week was er geen enkel teken dat er iets mis was.

Kweekprogramma

De Antwerpse Zoo beschikt nog maar sinds vorige zomer over koala’s, in de vernieuwde Vlaamse Tuin. Goonawarra en Guwara kwamen toen over van Planckendael, waar overigens nu nog hun zoontje Oobi Ooobi verblijft. Die zal in de toekomst gekoppeld worden aan een nog te bepalen vrouwtje van een andere dierentuin.

De Zoo en Planckendael nemen deel aan het internationale kweekprogramma van de buideldiersoort. Dat leverde in Planckendael sinds 1998 al negen gezonde geboortes op, wat gezien het moeizame voortplanten van koala’s in gevangenschap als een succes wordt gezien.