‘Alcoholische ginsengdrank is volledig katervrij’
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Noord-Koreaanse wetenschappers zouden na jarenlang onderzoek ontdekt hebben dat hun nationale ginsengdrank volledig ‘katervrij’ is. Dat berichten de staatsmedia.

Wie een glas te veel opheeft, moet de dag erna steevast vechten tegen een kater. Maar volgens de Noord-Koreaanse staatskrant Pyongyang Times is de ultieme oplossing voor dit ongemak in zicht. Wetenschappers zouden na jarenlang uitvoerig testen ontdekt hebben dat hun eigen ginsengdrank zonder limiet kan worden genuttigd.

De reden waarom deze alcoholische drank geen kater veroorzaakt, is volgens de Taeddonggang Foodstuff Factory ‘evident’. ‘Koryodrank, die gemaakt word van de zes jaar oude Koryo-ginseng, heeft een erkend medicinaal effect. Als we de suiker in de drank vervangen door verschroeide kleefrijst elimineren we tegelijkertijd de bitterheid én de kans op een kater’, klinkt het. ‘De drank wordt ten zeerste geapprecieerd omdat hij “suave (zacht, red.)” is en volledig katervrij.’

Ginseng

Alcoholische dranken op basis van ginseng verkopen zowel in Noord- als in Zuid-Korea als zoete broodjes. ‘Hoewel de medicinale effecten van ginseng inderdaad meermaals worden aangehaald in wetenschappelijk onderzoek, is er geen reden om aan te nemen dat alcoholische dranken met ginseng een gunstig effect hebben op een mogelijke kater na overmatig alcoholgebruik’, waarschuwt Andray Abrahamian van de organisatie Choson Exchange.

In 2015 berichtte de Noord-Koreaanse staatsmedia al over enkele andere opmerkelijke wetenschappelijke ontdekkingen zoals een plant die het Mers-virus zou kunnen bestrijden en in één keer de kans op Sars en aids drastisch zou terugdringen.