‘Regeringen moeten nu met resultaten en acties komen’
Foto: BELGAIMAGE

Groen betreurt het mogelijke uitdeinen van het Dieselgate-schandaal en vindt het tijd dat de Vlaamse en federale regering in actie komen. En ook de Bond Beter Leefmilieu pleit voor een initiatief in alle openheid.

Verschillende officiële Opel-dealers zouden de laatste maanden in het geheim de software van vervuilende Opel Zafira’s aangepast hebben. Dat meldt de redactie van de VRT na een onderzoek naar de impact van onaangekondigde softwareupdates. De woordvoerder van Opel België ontkent, maar de eerste reacties laten niet op zich wachten.

‘Na Volkswagen en Renault komt nu ook Opel in opspraak’, betreuren parlementsleden Anne Dedry en Hermes Sanctorum van Groen, die het gebrek aan actie van de Vlaamse en federale regering hekelen. ‘Tijd om echt maatregelen te nemen en een diepgaand onderzoek te doen naar de verschillende autofabrikanten’, zegt Sanctorum. Groen eist een grootschalig onderzoek van de regering, en indien er fraude wordt geconstateerd, een klacht tegen de autoconstructeurs die in de fout gaan.

Ook Bond Beter Leefmilieu vraagt de bevoegde ministers van Leefmilieu en Mobiliteit om uit te klaren wat er aan de hand is. ‘Maar dat moet in alle openheid gebeuren, met respect voor de rechten van de consument’, zegt Mathias Bienstman. ‘De bevolking en onze overheden hebben er alle belang bij dat autoproducenten alles doen wat technisch mogelijk is om schadelijke emissies van bestaande dieselvoertuigen terug te dringen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig