Marokko heeft een Belg gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens onze bronnen gaat het om de Marokkaanse Belg Gelel Attar (26).
De Marokkaanse overheid laat in een mededeling weten dat de gearresteerde Belg van Marokkaanse origine rechtstreeks met de terroristen gelinkt is die in november in Parijs aanslagen hebben gepleegd. Daarbij kwamen 130 mensen om het leven.
Vrijdag is de man in Al-Mohammadiyah nabij Casablanca opgepakt. Het ministerie gaf geen naam, enkel zijn initialen in het Arabisch. Vertaald zijn ze J.A. of G.A. De man heeft in Syrië met Al-Nusra gevochten voor hij zich aansloot bij terreurgroep IS. ‘Hij was naar Syrië getrokken met een van de zelfmoordterroristen van Saint-Denis’, verduidelijkt het ministerie.
Het gaat volgens onze bronnen om de Marokkaanse Belg Gelel Attar uit Sint-Jans-Molenbeek. Attar, alias Abou Ibrahim, vertrok op 4 januari 2013 vanuit België naar Syrië in het gezelschap van Chakib Akrouh. Die Akrouh werd vorige week geïdentificeerd als de luitenant van Abdelhamid Abaaoud, de vermoedelijke coördinator van de aanslagen in Parijs. Akrouh en Abaaoud stierven samen in Saint-Denis in een appartement na een belegering van de Franse politie. Het duurde tot vorige week eer Akrouh geïdentificeerd kon worden.
Veroordeeld
Akrouh en Attar vertrokken samen naar Syrië maar Attar bleef niet lang. Hij keerde in mei 2013 al weer terug naar België. In juli 2013 vertrok hij definitief naar Marokko. Gelel Attar stond afgelopen zomer in Brussel samen met onder anderen Akrouh en Abaaoud in Brussel bij verstek terecht op het proces tegen Syrië-ronselaar Khalid Zerkani, alias De Kerstman. Eind juli werd Attar bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en verschillende diefstallen. De groep rond Zerkani pleegde gauwdiefstallen om de reis naar Syrie te financieren.
De rechter zei in zijn vonnis van 29 juli wel dat het er sterk op leek dat Attar in Syrië ontgoocheld was geraakt en zich had afgekeerd van zijn vroegere vrienden. Toen hij door de Belgische politie in Marokko werd ondervraagd, gaf Attar alle feiten toe die hem ten laste werden gelegd. Daarom kreeg hij dan ook een relatief milde straf terwijl hij er eigenlijk eerst werd van beschuldigd dat hij samen met Zerkanin aan het hoofd stond van de organisatie.
Het is voorlopig niet duidelijk of er nog een andere link is tussen Attar en de aanslagen van Parijs behalve zijn vriendschap met Akrouh.