Airbus en Uber starten proefproject met helikopter-taxi
Een H125-helikopter van Airbus, een van de helikoptermodellen die zal worden ingezet. Foto: airbus

Het luchtvaartconcern Airbus start samen met de alternatieve taxidienst Uber een proefproject voor de verhuur van helikopters. Plaats van het gebeuren is het Sundance filmfestival.

Dat kondigde Airbus-ceo Tom Enders zondag op de internetconferentie DLD in het Duitse München aan. De dienst wordt voor het eerst getest tijdens het Sundance Film Festival in het Amerikaanse stadje Park City.

Klanten zullen er opgepikt worden per wagen en daarna naar de helikopter gebracht worden. ‘Het is een pilootproject. We zullen zien wat er nadien mee gebeurt - maar het is best spannend’, zei Enders.

Hoeveel een ritje zal kosten, zei hij er niet bij. Uber test al een soortgelijk product met de dienst Chopper.

Fonds

Het project krijgt steun van het innovatiefonds A3. Dat fonds moet voor Airbus in Silicon Valley wereldwijd innovatieve bedrijven in de lucht- en ruimtevaart opsporen en daarin investeren. Het fonds heeft daarvoor 150 miljoen euro.

Enders zei op de conferentie nog dat private ruimtevaartondernemingen zoals SpaceX van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk de gevestigde lucht- en ruimtevaartindustrie hebben wakker geschud. ‘Eerlijk gezegd, we hebben hen niet echt ernstig genomen’, aldus Enders.

Airbus-dochter Airbus Helicopters verkoopt jaarlijks minder dan 500 helikopters.