Opel ontkent gesjoemel met software
Foto: fvv

Verschillende officiële Opel-dealers zouden de laatste maanden in het geheim de software van vervuilende Opel Zafira’s aangepast hebben. Dat meldt de redactie van de VRT na een onderzoek naar de impact van onaangekondigde softwareupdates. Opel ontkent.

Hebben verschillende Opel-dealers de laatste maanden in het geheim de Opel Zafira Tourer 2014 met 1.6-dieselmotor aangepast? Die vraag heeft de VRT onderzocht. De redactie stelde vast dat de uitstoot in een aantal gevallen opmerkelijk daalde na een update bij de dealer.

Dealers zouden, volgens de VRT, de vervuilende software aanpassen zodat de auto’s minder vervuilend zouden worden. Die aanwezige software dreef de prestaties van de auto’s op, maar duwde ook de uitstoot van stikstofoxide de lucht in.

Geheim

In het onderzoek stelt de VRT vast dat de reden voor de upgrade verborgen wordt gehouden. De actie startte kort nadat het dieselgate-schandaal oversloeg naar Europa.

De Duitse autobouwer verwerpt 'met klem de aantijging van de VRT-nieuwsdienst dat Opel-dealers de software aanpassen in de Zafira Tourer met 1.6-dieselmotor waardoor de emissiewaarden van deze voertuigen wijzigen'. 'De vermelde technische aanpassing 15-P-044 heeft niets te maken met het aanpassen van emissieniveaus. Ook werd geen enkele andere terugroepactie gelanceerd in 2015 om betere emissiewaarden te realiseren', klinkt het. 

De woordvoerder van Opel België ontkende eerder al dat er systematisch geheime updates worden uitgevoerd. ‘De emissiewaarden meten is een zeer moeilijke zaak. Met de informatie die ik heb gekregen, is het onmogelijk om uitspraken te doen. We weten niet hoe die testen van Emissions Analytics uitgevoerd zijn. Ik heb de gegevens opgestuurd naar het hoofdbureau in Duitsland’, zegt Michel Retour.

'We weten niet over welke Opel-dealers het in dit onderzoek gaat. In de beelden van de VRT werden de stemmen ook hervormd en de personen onherkenbaar gemaakt', aldus Retour. 'Voorlopig starten we zelf geen onderzoek. We wachten op een antwoord van onze hoofdzetel in Duitsland. Deze namiddag lichten we wel alle Opel-dealers in België in.' 

De autobouwer benadrukt ook opnieuw dat 'de door GM ontwikkelde software geen functies bevat die detecteren of een voertuig een emissietestcyclus ondergaat'.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig