Geheime bandopnames zetten rechtszaak tegen trader Kerviel op losse schroeven
Jerome Kerviel. Foto: AFP

De rechtszaak tegen trader Jerome Kerviel, die enkele jaren geleden veroordeeld werd omdat hij de Franse bank Société Générale door ongeoorloofde speculatie opzadelde met 4,9 miljard euro aan verliezen, staat op losse schroeven.

Zondag publiceerden enkele Franse media clandestiene geluidsopnames. Daarin verklaart Chantal de Leiris, de voormalige viceprocureur van het parket van Parijs, aan het hoofd van de financiële brigade dat volgens haar 'Société Générale zeker op de hoogte was'. De geluidsopnames dateren van midden vorig jaar.

Kerviel werd in 2010 veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief. Daarvan zat hij 150 dagen uit in de gevangenis, gevolgd door elektronisch toezicht dat intussen ook is afgelopen. Société Générale had een miljardenschadevergoeding geëist van de trader, maar dat werd door het Franse Hof van Cassatie verworpen.

Herziening

De onthullingen in de pers komen op een moment dat Kerviel een herziening van zijn proces wil aanvragen. Dat zal maandag gebeuren.

Kerviel heeft altijd geweigerd om als enige de verantwoordelijkheid voor de miljardenverliezen op zich te nemen. Volgens hem was Société Générale op de hoogte van zijn handelingen en werden die toegedekt.

De bank reageerde zondagavond door te stellen dat de geluidsopnames 'pseudo-onthullingen' zijn en 'een nieuwe mediatieke manipulatie'. Société Générale wijst erop dat justitie drie keer na elkaar (in de verschillende beroepsprocedures, red) over de schuld van Kerviel heeft geoordeeld.