Noodtoestand in Amerikaanse stad wegens verontreinigd drinkwater
Foto: afp

De Amerikaanse stad Flint, in de deelstaat Michigan, kampt al ruim anderhalf jaar met vuil en verontreinigd drinkwater. Inwoners klagen onder andere over huiduitslag, misselijkheid en haaruitval. De toestand is zo dramatisch dat president Obama, na smeekbedes van gouverneur Rick Snyder, zaterdag de noodtoestand heeft uitgeroepen in het gebied.

De stad koppelde zich in 2014 om besparingsredenen af van het waternetwerk van de nabijgelegen stad Detroit, en voorzag zichzelf sindsdien van drinkwater door te putten uit de sterk vervuilde rivier Flint.

Er werd echter nagelaten om het water op een correcte manier te filteren en te zuiveren. Het water was dermate bijtend dat het de waterleidingen aanvrat en er zo naast ijzer ook lood in het drinkwater terechtkwam.

Nadat bij steeds meer kinderen verhoogde loodwaarden in het bloed waren aangetroffen, werd het probleem pas dit najaar door de autoriteiten erkend. Inmiddels verloopt de watervoorziening opnieuw via Detroit, maar de waterleidingen zijn zodanig aangetast dat het water nog steeds veel lood bevat en het volgens experts enkel geschikt is om te wassen, en niet om te drinken.

Door de noodtoestand uit te roepen kan Washington de stad voorzien van geld, drinkwater, waterfilters en andere voorzieningen. Wanneer de problemen met het drinkwater definitief van de baan zullen zijn, is volgens Amerikaanse media echter onduidelijk.