Koningin Fabiola heeft nog altijd personeel
Foto: AFP
Koningin Fabiola is al meer dan een jaar overleden, maar toch heeft ze nog altijd personeel in dienst. Bij de sociale zekerheid blijkt het ‘Huis van koningin Fabiola’ nog vijf à negen personeelsleden te tellen.

Volgens het Paleis is daar een goede reden voor: de successie is nog niet helemaal geregeld.  De nalatenschap van de overleden koningin is dan ook iets ingewikkelder dan gemiddeld. Ze woonde in het kasteel Stuyvenberg in Laken, maar dat was eigendom van de Koninklijke Schenking. Pas als de erfenis rond is, kan voor dit kasteel een nieuwe bestemming gezocht worden.

Het Paleis beschouwt de erfenis als een pure privékwestie en geeft geen commentaar. Kenners hebben al gezegd dat van alle meubelen, schilderijen enzovoort nagegaan moet worden of die van die Koninklijke Schenking zijn, of van de koningin zelf.

Fabiola bepaalde bij testament dat al haar privébezittingen naar het goede doel gaan via het ‘Hulpfonds van de Koningin’. Koningin Mathilde en haar opvolgers kunnen dat gebruiken om behoeftigen te helpen.

Maar koningin Fabiola had ook middelen ondergebracht in een aantal stichtingen, waarbij de Spaanse goederen die zij van haar familie erfde naar haar Spaanse neefjes en nichtjes zouden gaan. Ook de Belgische familie werd niet vergeten. Zo liet ze bij leven al juwelen na aan Mathilde, die ze regelmatig draagt.