Nieuwe peiling geeft Hillary Clinton ademruimte
Foto: Photo News

Het was groot nieuws deze week: Bernie Sanders zit Hillary Clinton op de hielen in aanloop naar de Democratische voorverkiezingen. Maar de ene peiling blijkt de andere niet: in een nieuwe rondvraag staat Hillary wel nog ruim op kop.

Het was de peiling van The New York Times/CBS die deze week voor opschudding zorgde: Clinton had nog de steun van 48 procent van de ondervraagden, Sanders zat aan 41 procent. Kleiner was de marge nog nooit geweest en in de Amerikaanse media verschenen al analyses over de nieuwe ondergang van Hillary, acht jaar nadat ze onverwacht de Democratische voorverkiezingen verloor van Barack Obama.

Maar nog geen vijf dagen later is daar al een nieuwe peiling, dit keer van NBC News/Wall Street Journal , en daarin staat Hillary wel nog ruim aan de leiding: 59 procent versus 34 procent voor Sanders, een grotere marge dan in december (56 procent/37 procent). Het toont nog maar eens aan dat peilingen relatief zijn. Er is overigens een derde Democratische kandidaat, Martin O’Malley, maar die speelt wellicht geen rol van betekenis.

De voorverkiezingen beginnen op 1 februari, in de staat Iowa. Vannacht staat in Charleston, South Carolina, nog een laatste Democratisch debat op de agenda voor de stembusgang begint. De drie kandidaten zullen aanwezig zijn op het evenement dat door de zender NBC georganiseerd wordt.