VS legt Iraanse bedrijven en personen nieuwe sancties op
Foto: AFP

De internationale sancties tegen Iran mogen dan wel opgeheven zijn na de goedkeuring van het nucleaire programma, maar voor de Verenigde Staten is dat nog niet voldoende. President Obama bevestigt dat die nucleaire deal een grote stap is, maar daarmee niet alle verschillen zijn weggewerkt. De VS legt daarom nieuwe sancties op aan Iraanse burgers en bedrijven, die gevestigd zijn in de Verenigde Arabische Emiraten en in China.

Vijf Iraanse burgers en een netwerk van bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten en China zijn toegevoegd aan de Amerikaanse financiële zwarte lijst, aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën in een persbericht.

Hun eventuele bezittingen in de VS zijn bevroren. Bovendien mogen ze geen zaken doen met Amerikaanse bedrijven of burgers. De sancties kunnen een hevige reactie losweken bij de Iraanse autoriteiten.

De elf bedrijven en individuen worden ervan beschuldigd de levering van onderdelen van ballistische raketten aan Iran mogelijk te maken, door de uiteindelijke bestemming te ‘verbergen’ via een netwerk van dekmantelbedrijven, aldus het ministerie.

De sancties volgen op de tests met ballistische raketten die Iran op 10 oktober en 21 november uitvoerde. ‘Het Iraanse programma van ballistische raketten vormt een grote bedreiging voor de regionale en globale veiligheid en zal het voorwerp van internationale sancties blijven’, aldus Adam Szubin, ondersecretaris van het ministerie belast met de strijd tegen terreur en financiële inlichtingen, in het persbericht.

Gevangenenruil

De nieuwe sancties van de VS komen een dag na het akkoord tussen de wereldmachten en Iran over het kernprogramma, na groen licht van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zaterdagavond. Zondag werden nog vier Iraans-Amerikaanse gevangenen vrijgelaten in Teheran nadat het historische akkoord van kracht is gegaan.

Zowel de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton als Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, hadden de opheffing van de sancties zaterdag al veroordeeld en opgeroepen tot nieuwe sancties tegen Teheran.

VS betalen 1,7 miljard dollar terug aan Iran

De Verenigde Staten zullen Iran in totaal 1,7 miljard dollar (ongeveer 1,5 miljard euro) aan schulden en intresten terugbetalen, die dateren van de islamitische revolutie van 1979 en de breuk tussen beide landen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag.

De terugbetaling, een regeling van een internationaal tribunaal in Den Haag, betreft 400 miljoen dollar aan schulden en 1,3 miljard dollar aan intresten. Dat staat los van de tientallen miljarden dollar die Teheran moet terugkrijgen nu het nucleaire akkoord van kracht gaat.

In zijn reactie zondag haalde de Amerikaans president Barack Obama ook de regeling aan. Volgens hem is de 1,7 miljard dollar 'veel minder dan het bedrag dat Iran zocht'. "De regeling kan ons miljarden dollar besparen die Iran zou kunnen nastreven. De VS hadden er geen enkel belang bij dit te laten aanslepen", aldus de president.

De schuld en intresten dateren van de periode voor de islamitische revolutie in 1979 en de breuk van de diplomatieke betrekkingen het jaar erna. Het gaat om de verkoop van militaire uitrusting.

Het 'Iran-Verenigde Staten Claims Tribunaal' is opgericht in 1981 in Den Haag om een juridische oplossing te vinden voor het geschil tussen beide landen. Kerry oordeelde dat de regeling van Den Haag een 'rechtvaardig compromis' is.