Hersendode patiënt na test nieuw medicijn overleden
Foto: AFP

De patiënt die hersendood was verklaard na de deelname aan een test van een geneesmiddel in Frankrijk, is overleden. Dat kondigde het ziekenhuis van Rennes aan. De patiënt was daar een week gehospitaliseerd.

De gezondheidstoestand van vijf andere personen die in het ziekenhuis waren opgenomen na de klinische test, ‘blijft stabiel’, aldus nog het ziekenhuis.

De zes vrijwilligers namen deel aan een klinische test van een geneesmiddel tegen pijn en angst. De test werd uitgevoerd door het Franse farmaceutische laboratorium Biotrial, voor de Portugese groep Bial.

Het product moest stemmingswisselingen en angstaanvallen behandelen, evenals motorische problemen die het gevolg zijn van aandoeningen die het zenuwstelsel treffen, zoals de ziekte van Parkinson.

Vrees voor blijvende schade

De zes mannen, tussen 28 en 49 jaar, maakten deel uit van een groep van negentig vrijwilligers. Van de vijf die in het ziekenhuis zijn opgenomen, lijden vier aan neurologische problemen. Bij drie van hen wordt gevreesd voor blijvende schade. De vijfde is uit voorzorg opgenomen, maar vertoont geen symptomen.

De andere vrijwilligers hadden een lagere dosis gekregen. Zij zijn ‘gezond en wel’, aldus François Peaucelle, directeur-generaal van Biotrial. Alle tests met het medicijn zijn stopgezet en iedereen die er aan deelgenomen heeft, wordt onderzocht.

De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine heeft een grondig onderzoek beloofd en ook het Franse parket heeft een onderzoek geopend.