Van der Poel swingt in Frankrijk en pakt derde zege op rij
Foto: Belga
Er staat momenteel geen maat op Mathieu van der Poel. De Nederlandse wereldkampioen pakte in Lignières-en-Berry zijn derde opeenvolgende overwinning, en dat ondanks een uiterst trage start. Wout Van Aert werd op ruime afstand tweede, voor Lars van der Haar. Van Aert blijft wel leider in de Wereldbeker. Sven Nys werd zevende.

Veldrijden op Sportwereld.be

Van der Haar was als beste weg in Frankrijk. Wout van Aert hoefde zelfs niet uit het zadel te komen om ook vlot mee te gaan, terwijl van der Poel niet op de eerste rij zat en zijn start miste. De Europese kampioen twijfelde niet en legde er meteen duchtig de pees op. Van Aert moest enkele meters laten. Nog enkele fietslengten later volgden Tim Merlier, Laurens Sweeck en Sven Nys. De wereldkampioen zat ondertussen rond de vijftiende positie.

In ronde twee nam Sweeck de kop over, met van der Haar van van Aert in zijn wiel. Van der Poel maakte ondertussen wat achterstand goed. In de derde ronde kwam de Nederlander dan ook aansluiten, waardoor een grote kopgroep ontstond. Ook Tom Meeusen, Toon Aerts en Kevin Pauwels waren mee. Bij een fietswissel van van Aert trok van der Haar nog eens door, waardoor de Belgische kampioen enkele meters verloor.

Oppermachtige wereldkampioen

In de vijfde ronde vond van der Poel zijn moment gekomen. De Nederlander trok de gashendel vol open en sloeg meteen een kloofje. Van der Haar bleef lang in de buurt, terwijl van Aert de rol moest lossen door het snoeiharde tempo van de wereldkampioen. Daarachter streden Nys, Sweeck, Meeusen, Pauwels en Venturini voor de ereplaatsen. Van der Poel bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Van der Haar en van Aert speelden kat-en-muis voor het podium en de bijhorende punten.

In de voorlaatste ronde kreeg Nys af te rekenen met materiaalpech, net als in Zonnebeke. Ook Venturini moest de rol lossen bij de achtervolgers. Van der Poel maakte er een ereronde van en soleerde na Otegem en Zonnebeke naar zijn derde opeenvolgende zege, zijn achtste van het seizoen. Hij eerde daarmee zijn "papi" Raymond Poulidor, die speciaal was afgezakt naar de cross.

Van Aert ontdeed zich van van der Haar en werd tweede. Hij doet daarmee een uitstekende zaak in de stand om de Wereldbeker. Pauwels en Meeusen maakten de top vijf vol. Nys werd uiteindelijk zevende.

De cross in Lignières-en-Berry bood de veldrijders nog een kans om zich in de kijker te rijden met het oog op het WK van eind deze maand in Heusden-Zolder. Maandag maakt bondscoach Rudy De Bie in Gent zijn WK-selectie bekend. Volgende week zondag staat de slotmanche van de wereldbeker in het Nederlandse Hoogerheide op het programma.

Herbleef de cross hier!

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel

2. Wout van Aert

3. Lars van der Haar

4. Kevin Pauwels

5. Tom Meeusen