Uitwijzing wordt voorwaarde voor vervroegde vrijlating
Foto: BELGA

Gedetineerden zonder verblijfsvergunning zullen bij een vervroegde vrijlating het land moeten verlaten. Dat wordt opgenomen in een nieuwe wet, die voor het einde van de maand wordt gestemd.

Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in De Zevende Dag. Francken stelde duidelijk dat niet alle asielzoekers criminelen zijn, ‘maar de rotte appels moeten eruit’. Hij verwees naar de problematische situatie in veel gevangenissen, waar soms tot de helft van de gedetineerden geen papieren heeft. 'Die groep is prioritair'.

Een nieuwe wet moet die overbevolking voor een deel oplossen. Om in aanmerking te komen voor een vervroegde vrijlating moeten de gedetineerden zonder papieren vrijwillig terugkeren naar hun land van herkomst. Doen ze dat niet, dan komen ze niet in aanmerking voor de procedure van voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Als ze dan na hun uitwijzing alsnog terugkeren naar België, dan moeten ze alsnog de rest van hun straf uitzitten.

In Nederland is een dergelijke wet al ingevoerd door premier Mark Rutte. Volgens Francken kiezen criminelen zonder papieren massaal om terug te keren. ‘Daar sprinten ze het vliegtuig op’.

Bezittingen afnemen

Francken ging in het interview ook in op het plan van Denemarken en Zwitserland om bezitting af te nemen van asielzoekers. 'Ik denk  dat dat pure afschrikking is, want in de praktijk kan dat niet werken.' 

Hij vindt het daarentegen wel logisch dat asielzoekers die werk vinden bijdragen voor de kosten van de opvang. 'Ze dragen dan bij aan de sociale zekerheid en genieten daar dan ook de voordelen van, het lijkt me dan normaal dat ze in dat geval zelf hun opvang betalen.' Vorig jaar hebben werkende asielzoekers zo 400.000 euro aan leefloon terugbetaald. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig