Rutten: ‘Grondwetsherziening moet over vrijheden gaan’
Foto: vrt

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten kant zich niet tegen een nieuwe aanpassing van de grondwet. Alleen moet die volgens haar niet over een staatshervorming gaan, maar over ‘mensen en individuele rechten’.

Dat zegt ze in een interview in het tv-programma De Zevende Dag. Daarin reageert ze op het voornemen van coalitiepartner N-VA om het communautair debat te heropenen. De N-VA wil zo uiteindelijk tot een nieuwe staatshervorming komen.

Maar Rutten vindt dat een herziening van de grondwet niet alleen over de instellingen in het land mag gaan. ‘De eerste artikelen van de grondwet gaan over de instellingen, terwijl die moet beginnen met individuele rechten en vrijheden. Met mensen dus.’

Ze wil dan ook een breder debat over ‘onze manier van leven’. Als concrete voorbeelden verwijst ze naar de scheiding van kerk en staat, of de gelijkwaardigheid van man en vrouw.

Preambule

Met haar pleidooi staat Rutten niet alleen binnen haar partij. Zo toont ook Patrick Dewael zich voorstander van een ‘preambule’ bij de grondwet, die weergeeft hoe het land eruit ziet en wat de rechten en plichten van de burgers zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig