IS neemt 400 gijzelaars mee na bloedige aanval
Is slaat toe in Deir ez-Zor (archiefbeeld) Foto: BELGAIMAGE

Bij een aanval van terreurmilitie Islamitische Staat in de stad Deir ez-Zor zijn 400 gijzelaars meegenomen. Er wordt gevreesd dat zij als slaaf zullen worden verkocht, of geëxecuteerd. Bij de aanval lieten ook 135 mensen het leven. Daarmee is het een van de bloedigste dagen sinds de start van de oorlog.

Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die zich baseert op een eigen netwerk van informanten. Volgens het observatorium liet IS een bomauto ontploffen en slaagden de IS-strijders er zo in het noorden van het stad te betreden.

Volgens het observatorium zijn daarbij ook zowat 400 burgers, allen soennieten, ontvoerd werden. Het zou gaan om vrouwen, kinderen en families, maar ook pro-regeringsstrijders. Zij zouden naar IS-gebied overgebracht zijn. De organisatie vreest dat ze geëxecuteerd of tot slaaf gemaakt worden onder het voorwendsel dat ze loyaal zijn aan het regime van president Bashar al-Assad in Damascus.

Het nieuwsagentschap van Assads regime, Sana, rapporteerde de dood van minstens 300 burgers in al-Baghaliyeh, maar dat werd niet bevestigd. Volgens het observatorium zouden 85 burgers en 50 soldaten zijn omgekomen.

Zelfmoordterroristen

Een Syrische bron zegt dat de strijders van Islamitische Staat ‘een slachtpartij hebben aangericht onder de burgers’. Het regeringsleger zou de aanvallen van IS uiteindelijk kunnen afweren hebben en op hun beurt een grote groep aanvallers gedood hebben. ‘Militanten van IS waren geïnfiltreerd in de stad en voerden plots aanslagen uit op militaire stellingen met zelfmoordterroristen’.

Indien de aantallen bevestigd worden zou het om een van de hoogste aantal slachtoffers zijn op één dag sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië bijna vijf jaar geleden.

Deir ez-Zor is de enige plek in het oosten van het land waar nog de Syrische vlag wappert. Delen van de stad en omgeving, inclusief militaire luchthaven, zijn nog in handen van regeringssoldaten. IS zou nu 60 procent van de agglomeratie in handen hebben.

Aleppo

Elders in het land verliest IS dan weer terrein. Het leger rukt bijvoorbeeld op in het noorden van de provincie Aleppo. Zaterdag zijn daar zestien IS-strijders gedood toen ze een aanval waagden op regeringsstellingen nabij de stad al-Bab, aldus het observatorium. Volgens de staatstelevisie konden de regeringstroepen een offensief in de regio afslaan. Volgens het observatorium is het alleszins zo dat Russische vliegtuigen bombardementen uitvoeren in de regio. De voorbije dagen zou het leger opgerukt zijn naar al-Bab, een IS-bolwerk.