Meer dan 100 mensen afgezonderd nieuwe uitbraak ebola
Foto: AP

In het West-Afrikaanse land Sierra Leone zijn 109 mensen in quarantaine geplaatst, omdat ze in contact zijn geweest met een studente die dinsdag stierf aan ebola. De Sierra Leoonse autoriteiten hopen zo een verspreiding van het virus tegen te gaan.

‘We hebben tot nu toe 109 contacten geïdentificeerd, van wie er 28 een groot risico lopen. Drie contacten moeten nog gelokaliseerd worden’, aldus een persverantwoordelijke van het nationaal veiligheidsbureau. Volgens de woordvoerder werden de 109 personen in quarantaine geplaatst.

Het ebolaslachtoffer dat dinsdag stierf was een 22-jarige studente, die omkwam in de noordelijke stad Magburaka. De vouw werd vorige week ziek toen ze op vakantie was in het dorp Baomoi Luma. Ze werd door haar familie overgebracht naar Magburaka, waar ze op 12 januari stierf. De studente testte twee keer positief op ebola, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Er zijn sinds dinsdag geen nieuwe gevallen geregistreerd, aldus de verantwoordelijke van de medische diensten in Sierra Leone. ‘Niemand heeft symptomen ontwikkeld’ van de hemorragische koorts die door ebola wordt veroorzaakt, aldus dokter Brima Kargbo.

Het veiligheidsbureau voegt nog toe dat de overheid momenteel met teams ter plaatse is om de oorsprong van de infectie en de verspreiding van het virus te onderzoeken. ‘Er vinden onderzoeken plaats in vier districten’ in het noorden van het land, waar het slachtoffer voor haar dood naartoe gereisd zou zijn.

In Sierra Leone stierven sinds december 2013 bijna 4.000 mensen aan ebola, in totaal vielen in West-Afrika 11.000 doden. Het land werd op 7 november officieel ebolavrij verklaard, de volledige regio op 15 januari.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft echter steeds gewaarschuwd voor mogelijke opflakkeringen van het virus. Vrijdag raakte ook al bekend dat een jongen in Sierra Leone overleden was aan ebola, al was het toen niet duidelijk wanneer de jongen juist stierf.