Nog 1.800 gezinnen zonder stroom in provincie Luik
Archiefbeeld van de kerncentrale van Tihange, nabij Huy Foto: Reporters / DPA
In de provincie Luik zitten nog zowat 1.800 gezinnen sinds vrijdagavond zonder elektriciteit. Dat heeft de communicatiedienst van de Luikse gouverneur zondag rond 17.00 uur laten weten. De stroompannes zijn het gevolg van omgewaaide bomen die vrijdag op elektriciteitslijnen terechtkwamen als gevolg van het winteroffensief.

Aanvankelijk moesten ongeveer 30.000 woningen het zonder stroom stellen. Zaterdagavond waren dat er nog 7.000, zondagochtend 2.500. De komende twee uur zou het aantal getroffen woningen dalen tot een duizendtal. Verwacht wordt dat tegen zondagavond het hele middenspanningsnet opnieuw hersteld is, maar er kunnen zich dan wel nog individuele pannes voordoen.

De stroompannes werden veroorzaakt door het noodweer van vrijdagavond en troffen in totaal 23 Luikse gemeenten. Op provinciaal niveau werd de noodtoestand afgekondigd, om de interventies te kunnen coördineren. In Villers-le-Bouillet is de toestand inmiddels terug genormaliseerd en de autoriteiten hebben er besloten om het opvangcentrum te sluiten.