Minstens 14 van de 29 doden van de terreuraanslag in het Burkinese Ouagadougou zijn buitenlanders. Volgens de Burkinese minister van Binnenlandse Zaken, Simon Compaoré, gaat het om acht Burkinezen, vier Canadezen, drie Oekraïners, twee Fransen, twee Portugezen, twee Zwitsers en een Nederlander. Zeven lichamen werden nog niet geïdentificeerd, luidt het verder.

De Burkinese procureur Maïza Sereme heeft het daarentegen over vier Canadezen, twee Oekraïners, een persoon met de Frans-Oekraïnse nationaliteit, twee Fransen, twee Zwitsers, een Portugees, een Nederlander, een Amerikaan en een Libiër - alles bij elkaar opgeteld vijftien buitenlanders - plus zeven Burkinezen.

De zeven nog niet geïdentificeerde slachtoffers zijn drie blanken en vier zwarten, aldus nog de procureur.

Eerder had de Canadese premier Justin Trudeau gezegd dat zes Canadezen zijn omgekomen, maar het is mogelijk dat enkele van die zes mensen bij de nog niet-geïdentificeerde personen horen of over een dubbele nationaliteit beschikken.

De Franse autoriteiten hadden al bevestigd dat er twee Franse doden te betreuren zijn, en ook Zwitserland telt twee dodelijke slachtoffers bij de aanslag. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zaterdagdagavond laten weten dat een 67-jarige Nederlandse vrijwilliger is omgekomen bij de gijzeling in het hotel.

Daarnaast werden ook drie jihadisten gedood, aldus Compaoré. Hoeveel jihadisten precies aan de aanval hebben deelgenomen, is nog niet duidelijk. Volgens de Burkinese minister zouden de aanvallers een Arabier en twee zwarten zijn. De drie daders zijn inmiddels geïdentificeerd. Volgens getuigen waren de drie mannelijke jihadi's zeer jong. De aanslag werd opgeëist door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk.

De president van Burkina Faso heeft de aanval al scherp veroordeeld. Hij noemde de feiten 'laf en verachtelijk'. 

Ook minister werd gegijzeld

De terreur in Ouagadougou begon vrijdagavond en duurde bijna een volledig etmaal. Drie gewapende mannen lieten auto's ontploffen en stormden het luxehotel Splendid vlak bij de luchthaven binnen. Dat hotel wordt vaak gebruikt door westerlingen. ook in het café Cappuccino tegenover het hotel werden schoten en ontploffingen gehoord.

Lange tijd bleef de situatie in en rond het hotel onduidelijk. Er was sprake van een gijzeling en mogelijk slachtoffers. Tot rond 03.00 uur Belgische tijd de veiligheidstroepen, bijgestaan door Franse en Amerikaanse troepen die in het land aanwezig zijn, tot actie overgingen.

Ze bestormden het hotel en slaagden erin om 63 mensen te bevrijden uit het hotel. Dertig van de bevrijde gijzelaars zijn ongedeerd, 33 anderen werden met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Dat heeft minister van Commmunicatie Rémis Dandjinou verklaard. Onder de dertig mensen die niet gewond raakten, bevond zich ook minister van Werk Clément Sawadogo, die op het moment van de aanslag in het hotel aanwezig was. 

Geen Belgen

Buitenlandse Zaken beschikt voorlopig niet over aanwijzingen dat er bij de aanslagen in het Burkinese Ouagadougou Belgen betrokken zijn, 'niet onder de gewonden en niet onder de doden'. Dat zegt woordvoerder Michael Mareel van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. 'Onze collega's in Ouagadougou volgen de situatie verder op', luidt het.

Eerder verklaarde ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders al op Twitter dat er geen aanwijzingen zijn dat er Belgen ter plaatse zijn.

 

'Belgen: blijf binnen'

Ondertussen vraagt de Belgische ambassade de Belgen die in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou verblijven om binnen te blijven of naar huis te gaan. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op Twitter gezegd.

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Burkina Faso niet aangepast, maar in het reisadvies dat geldt sinds 18 december 2015 wordt ook al opgeroepen 'te allen tijde waakzaam te zijn, demonstraties en samenscholingen te mijden, zich via de lokale en internationale media goed te informeren over actuele ontwikkelingen en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt op te volgen'.