De wetenschappelijke raad van het Fanc, een groep wetenschappers uit de nucleaire sector, beveelt aan om de veiligheidsmaatregelen voor een nucleair ongeval in België fors op te trekken.

Zo zou bij een ongeval de schuilzone waarin de bevolking wordt gevraagd om binnen te blijven met gesloten ramen en deuren, verdubbeld worden van tien naar twintig kilometer.

Nog drastischer is het advies over de verdeling van jodiumpillen. Die moeten bij besmetting helpen beschermen tegen schildklierkanker. De wetenschappelijke raad van het Fanc wil dat die in heel het land worden verdeeld. Nu is dat alleen in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrales.

Er is sprake van twee werkwijzen om de jodiumpillen te verdelen. Ofwel via een verdeling die gezin per gezin gebeurt. Ofwel via een centrale stock bij de apotheken, die dan snel kunnen uitgedeeld kunnen worden in geval van nood.

Inhaalbeweging

De strengere maatregelen hebben niets te maken met de recente problemen met de Belgische kerncentrales. Ons land had tot nu toe kleinere zones afgebakend rond kerncentrales dan andere landen. Het gaat dus om een inhaalbeweging.

Groen fractieleider Kristof Calvo vindt het toch ‘maatregelen die kunnen tellen’. ‘Dit is een duidelijke oproep aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om hier zo snel mogelijk werk van te maken.’

De raad van bestuur van het Fanc buigt zich vandaag over het advies dat elf punten bevat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in