Ook Zwitserland neemt bezittingen van vluchtelingen af
Foto: rr

Vluchtelingen die aankomen in Zwitserland moeten hun bezittingen afgeven aan de staat, tot ze 1.000 Zwitserse frank of 914 euro overhouden. Ze moeten dat doen om hun opvang te helpen betalen. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Denemarken.

‘Als je meer dan 1.000 Zwitserse frank hebt wanneer je Zwitserland binnen wil, dan ben je verplicht om bezittingen af te geven. In ruil krijg je dan een ontvangstbewijs’, klinkt het in The Guardian.

Vluchtelingen mogen maximaal voor 1.000 Zwitserse frank aan bezittingen overhouden wanneer ze het land binnen willen. Bovendien moeten vluchtelingen die verblijfsrecht krijgen en werken in het land voor tien jaar lang tien procent van hun loon afgeven, tot ze een bedrag van 15.000 Zwitserse frank hebben betaald.

Het Zwitserse Staatssecretariaat voor Migratie (SEM) rechtvaardigt die maatregel door te stellen dat de wet vraagt dat asielzoekers en vluchtelingen bijdragen waar mogelijk voor hun eigen onderhoud. Dat meldt de lokale zender SFR.

Zeven maanden

Wel zou het mogelijk zijn om dat geld terug te krijgen als de asielzoekers en vluchtelingen binnen de zeven maanden opnieuw vertrekken.

‘Als iemand vrijwillig het land verlaat binnen de zeven maanden, dan kan die persoon zijn of haar geld terugkrijgen en het meenemen. Als dat niet het geval is, dan zal dat geld de kosten die zij genereren dekken’, vertelt een woordvoerder van SEM.

Denemarken

Ook Denemarken denkt na over een gelijkaardige maatregel. Vluchtelingen die daar arriveren en het land binnen willen komen, zouden juwelen en andere waardevolle spullen die ze bij zich hebben moeten afgeven. Vluchtelingen zouden niet meer dan 10.000 kronen (ruim 1.300 euro) bij zich mogen hebben. Ook hier zouden die opbrengsten dan bedoeld zijn om te betalen voor hun onderhoud. De wet zou ook van toepassing zijn op vluchtelingen die al in het land zijn.

De tekst werd in december in het parlement besproken. Verwacht wordt dat de wet in januari van kracht zou gaan. Het voorstel zou gesteund worden door alle huidige coalitiepartners.

De maatregel ontvangt veel kritiek. ‘Dit is mensonwaardig’, zegt een medewerkers van de Zwitserse vluchtelingenhulp. Ook hebben tegenstanders het voorstel van Denemarken vergeleken met ‘nazipraktijken’.