Wellicht nieuw geval van ebola in Sierra Leone
Foto: AFP

In het noorden van Sierra Leone onderzoeken de gezondheidsautoriteiten een mogelijk geval van ebola. Dat melden officiële bronnen, slechts enkele uren nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) West-Afrika officieel ebolavrij verklaarde.

Sierra Leone werd al op 7 november ebolavrij verklaard, maar mogelijk is er dus opnieuw een geval van ebola in het land. Het betreft een jongen die overleed in de stad Magburaka en op wie volgens BBC Britse experts twee positieve ebolatests hebben uitgevoerd. Andere bronnen spreken over één positieve test en voegen toe dat meer tests moeten uitsluiten of het echt om een geval van ebola gaat.

Het is nog niet duidelijk wanneer de jongen overleed.

In Sierra Leone stierven sinds december 2013 bijna 4.000 mensen aan ebola, in totaal vielen in West-Afrika 11.000 doden. De Wereldgezondheidsorganisatie verwittigde bij het uitroepen van het einde van de uitbraak al dat het altijd mogelijk was dat er nog kleine opflakkeringen kunnen zijn van het virus. Zo werd Liberia al drie keer ebolavrij verklaard, nadat er twee keer een nieuwe opflakkering was.

Een land wordt beschouwd als ebolavrij zodra twee incubatieperiodes van 21 dagen zijn gepasseerd sinds het laatste geval een tweede keer negatief getest heeft.