Fiscale amnestie tijdelijk stopgezet
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Foto: Photo News

De auditeur bij de Raad van State vindt de huidige regeling van fiscale amnestie onwettig. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zet de regeling daarom on hold.

Nadat het laatste wettelijke rondje fiscale amnestie eind 2013 officieel was afgelopen, werkte de fiscus begin vorig jaar zelf een regeling uit voor fiscale zondaars die berouw tonen. Door de ‘instructie’ zouden alle dossiers van belastingzondaars die hun zwart geld willen witten, in het hele land op eenzelfde manier behandeld worden.

Maar de SP.A vond de boetes te mild en vocht de regeling aan bij de Raad van State. De auditeur oordeelt nu dat de fiscus zijn boekje te buiten ging door zelf een systeem uit te dokteren. Dat blijkt uit zijn verslag, dat De Standaard kon inkijken. De Raad van State volgt in zijn eindbeoordeling bijna altijd het advies van de auditeur.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) neemt dan ook nu al het zekere voor het onzekere. ‘Ik geef de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) de opdracht om, vanuit het voorzichtigheidsprincipe, geen nieuwe dossiers meer te behandelen op basis van de instructie’, klinkt het.