'Dubbele familienaam moet default-regeling worden'
Foto: ig

Het Grondwettelijk Hof heeft een bepaling uit de nieuwe naamwetgeving vernietigd omdat die vrouwen discrimineert. Het Instituut voor de Gelijkheid van Voruwen en Mannen pleit nu voor de dubbele familienaam als default-regeling bij discussie.

Aanstaande ouders kunnen sinds 1 juni 2014 ervoor kiezen om hun kind de naam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide namen te geven. ­Wanneer de ouders niet kunnen of willen kiezen, krijgt de baby ­automatisch de naam van de ­vader.

Bij het Grondwettelijk Hof was een klacht ingediend omdat het kind automatisch de naam van de man krijgt bij onenigheid. In de wet staat dat in geval van onenigheid of bij afwezigheid van keuze, het kind de naam van de vader draagt. En die bepaling vindt het Hof inderdaad discriminerend tegenover vrouwen.

De wetgeving was bedoeld om het patriarchaal model van de traditionele naamwetgeving te doorbreken. Maar helemaal genderneutraal was de wet dus nog niet. De regering krijgt tot het einde van het jaar om hem aan te passen.

'Belangrijke overwinning'

'We ervaren dit als een belangrijke overwinning', zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gleijkheid van Vrouwen en Mannen. Dat instituut heeft de klacht van V. V., een vrouw uit Bergen die tijdens haar zwangerschap door haar man werd verlaten, ondersteund. V. wou haar kind de dubbele naam geven, maar haar man weigerde.

'Helaas zegt het Grondwettelijk Hof niet hoe de wet moet worden herschreven', zegt Stevens. 'Maar naar ons idee moet de dubbele familienaam nu echt worden ingesteld als default-regeling. Dit moet worden gecombineerd met een neutrale manier om de volgorde van de namen te bepalen, bijvoorbeeld: voor kinderen die in pare jaren geboren worden eerst de naam van de vader, en voor kinderen die in onpare jaren worden geboren eerst de naam van de moeder. Elke andere regeling riskeert weer discriminerend te worden. '

Minderheid heeft dubbele naam

Van de Belgische baby's die ­tussen 1 januari 2015 en 31 december 2015 geboren werden, hebben er 92.140 de naam van de vader ­gekregen, zoals vroeger de traditie was. Welgeteld 4.097 gaan door het leven met de familienaam van de moeder, 4.276 hebben de dubbele familienaam vader-moeder gekregen en 718 de dubbele familienaam moeder-vader. Samengeteld zijn er vorig jaar 9.091 baby's geboren die een niet-traditionele naam hebben gekregen. 

Heeft uw kind de dubbele familienaam, of die van de moeder? Of was er onenigheid en kreeg het kind daardoor de naam van de vader? Reageer op binnenland@standaard.be. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig