Charlie Hebdo shockeert met nieuwe cartoon
Foto: twitter.be/sunny_hundal

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft een cartoon gepubliceerd waarop de verdronken peuter Aylan Kurdi wordt afgebeeld. De cartoon suggereert dat hij in zijn latere leven seksueel geweld zou plegen.

Dat de cartoonisten van het satirische tijdschrift er niet voor terugdeinsen om controversiële tekeningen te verspreiden, is niet nieuw. Maar de nieuwe cartoon veroorzaakt toch behoorlijk wat ophef.

Op die cartoon is de driejarige Aylan Kurdi te zien, het jongetje dat dood aanspoelde aan de kust van Turkije, met daarnaast de tekst ‘Wat zou er van kleine Aylan geworden zijn als hij groot werd?’. Onder de tekst zijn enkele mannen te zien die vrouwen achterna lopen en een wellustige blik hebben. Helemaal onderaan staat ‘billenknijper in Duitsland’.

Het magazine verwijst daarmee naar de recente gebeurtenissen in de Duitse stad Keulen. Toen werden op oudejaarsnacht tientallen vrouwen aangerand door mannen. De daders zouden asielzoekers geweest zijn.

Sommigen vinden het grappig, maar de cartoon ontvangt vooral kwade reacties. ‘Walgelijke cartoon’, ‘Charlie Hebdo herinnert ons eraan dat het oké is om racistisch te zijn als je beweert dat het satire is en beroep doet op persvrijheid’ en ‘Schandalig’ behoren tot de reacties die zich over het internet verspreidden.