Chileense architect Alejandro Aravena wint Pritzkerprijs
Foto: AP

De Chileense architect Alejandro Aravena heeft woensdag de prestigieuze Pritzkerprijs voor architectuur gewonnen. Aravena is ‘de belichaming van de wedergeboorte van de sociaal geëngageerde architectuur’, aldus Tom Pritzker. Het is de eerste keer dat de eer een Chileen te beurt valt.

De 48-jarige architect uit Santiago in Chili is vooral gekend voor zijn projecten voor de Universidad Católica de Chile (waar hij zelf afstudeerde in 1992), zoals de Siamese Torens (2005) en het  Centro de Innovación (2014), maar ook voor de architectuur-, de geneeskundefaculteit en andere gebouwen van de universiteit.

Aravena schenkt vaak aandacht aan sociale huisvesting en ontwierp onder meer honderd ‘slimme appartementen’ in de Chileense woestijnstad Iquique om families te huisvesten die illegaal in de sloppenwijken verbleven. 

Centro de Innovación in Santiago

Tussen 2000 en 2005 was hij hoogleraar aan de Harvard University en in die periode richtte hij samen met enkele gelijkgezinden de denktank Elemental op, dat specifiek focust op sociale woningen en publieke ruimtes en transport. 

De architect is trouwens dit jaar curator voor de Architectuurbiënnale van Venetië, die van 28 mei tot en met 27 november 2016 plaatsvindt in de Italiaanse stad. Aravena zal zijn prijs, en bijhorende bronzen medaille, op 4 april in ontvangst nemen in New York.

Boven: St. Edward's University in Austin, Texas, onder: wiskundefaculteit van de Universidad Católica de Chile

De Pritzkerprijs wordt beschouwd als de Nobelprijs voor de architectuur. Aan de prijs, die in 1979 in het leven werd geroepen door de Amerikaanse zakenman Jay Pritzker, hangt een prijskaartje van 100.000 euro. Jay Pritzker overleed in 1999 maar zijn nabestaanden zetten de traditie verder.

Vorig jaar werd de prijs nog postuum uitgereikt aan de Duitse architect Frei Otto, die twee weken voor hij de prijs overhandigd zou krijgen op 89-jarige leeftijd overleed.