Ruim zeven op de tien Belgische werknemers gaan met de wagen naar het werk. Slechts 11 procent doet dit met een bedrijfsauto, zes op de tien werknemers verplaatsen zich met hun privéwagen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van HR dienstverlener Securex bij zowat 1.750 werknemers.

Net als automobielfederatie Febiac waarschuwt Securex dat bedrijfswagens aanpakken dus niet de oplossing is om het fileprobleem aan te pakken.

Zowat 15 procent van de werknemers gaat te voet of met de fiets naar het werk, 14 procent neemt het openbaar vervoer. “Het is logisch dat onze wegen dichtslibben”, zegt Hermina Van Coillie van Securex. “Als al deze mensen op hetzelfde uur op hun kantoor moeten zijn en ongeveer op hetzelfde uur weer stoppen, is dit onvermijdelijk. Deze verkeerssituatie kunnen we verbeteren door bijvoorbeeld snel werk te maken van een wettelijk kader voor glijdende uren.” Ook thuiswerk promoten biedt volgens Securex soelaas voor de toenemende congestie.

De regionale verschillen zijn groot: in Wallonië gebruikt liefst 70 procent van de werknemers hun privéwagen om te gaan werken, in Vlaanderen is dat 61 procent en in Brussel 25 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig