Henry van de Velde Awards voor Paul Verhaert, Materialise en Made
MGX by Materialise, ontwerp Patrick Jouin

De Antwerpse industrieel Paul Verhaert, het Leuvense 3D-printbedrijf Materialise en de Antwerpse design- en innovatiestudio Made ontvangen woensdagavond een Henry van de Velde Award. Dat deelt Design Vlaanderen mee, dat de designprijzen woensdagavond voor de 22ste keer uitreikt in de Brusselse BOZAR.

De Henry van de Velde Awards werden in 1994 in het leven geroepen om designers en designbedrijven te belonen voor de uitzonderlijke kwaliteit van hun oeuvre. De drie prijzen zijn goed voor 5.000 euro en een door kunstenaar Rembrandt Jordan ontworpen zilveren trofee.

Paul Verhaert ontvangt de Henry van de Velde Award voor Loopbaan. Verhaert, die zijn eigen bedrijf oprichtte in 1969, stond aan de wieg van meer dan 500 innovatieve producten en ging samenwerkingen aan met industriële sectoren, tot in de ruimtevaart toe. Daarnaast was hij onder meer bestuurder van Agoria en hoogleraar aan de Hogeschool Antwerpen.

‘Niemand in België heeft ooit zijn niveau gehaald en toch bleef hij altijd op de achtergrond. Het is tijd dat hij uit de schaduw treedt’, zegt de jury.

Materialise krijgt de Henry van de Velde Award voor Bedrijf. ‘3D-printen werd lange tijd enkel gebruikt voor het maken van prototypes in bijvoorbeeld de autowereld, maar Materialise uit Leuven was een van de eersten om de techniek breder in te zetten’, zegt de jury.

De Henry van de Velde Award voor Jong Talent wordt uitgereikt aan de Antwerpse design- en innocatiestudio Made, dat volgens de jury het bewijs is dat een mix van talentvolle service- en productdesigners een duurzame carrière kunnen opbouwen in Vlaanderen.

Ook afvalstoffenmaatschappij OVAM reikt woensdagavond zijn Ecodesign Awards PRO uit. De prijs voor Product op de Markt gaat naar de Buggybooker, een verhuurservice van buggy’s in de stad. De prijs voor Product in Ontwikkeling gaat naar Rubbish 2.0, een parketvloer gemaakt van restmaterialen.

Negentien producten en diensten die het afgelopen jaar op de markt kwamen, krijgen het Henry van de Velde Label 2015, waaronder ook de ‘supertram’ Albatros, die in Gent en Antwerpen wordt ingezet. Alle uitverkorenen worden verzameld op een gratis tentoonstelling in de Bozar die u vanaf morgen tot en met 20 maart 2016 kunt bezoeken.