Het onderzoeksteam van KUL-hoogleraar gastro-enterologie Guy Boeckxstaens heeft ontdekt dat ebastine, een stof die reeds gebruikt wordt in hooikoortsmedicatie, in staat is de buikpijn bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom gevoelig terug te dringen. De vondst volgt op de ontdekking dat een overproductie van histamine de oorzaak is van de buikpijn. Dat meldt de KU Leuven in een persbericht.

Het prikkelbaredarmsyndroom is een aandoening die 10 tot 15 procent van de bevolking treft. Patiënten hebben darmen die uitzonderlijk gevoelig zijn. Waar de overgevoeligheid vandaan komt, was tot vandaag niet bekend en de behandeling beperkt zich momenteel tot het normaliseren van de stoelgang, maar kan de pijn niet verminderen of wegnemen. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze hiervoor nu een oplossing gevonden hebben. Patiënten die 12 weken lang behandeld werden met ebastine bleken duidelijk minder buikpijn te hebben dan patiënten uit de controlegroep.

Wel al bekend was dat de darmen van PDS-patiënten grote hoeveelheden histamine bevatten. Het team van Boeckxstaens heeft kunnen aantonen dat histamine inwerkt op de histamine 1 receptor, die zich bevindt op de zenuwen die de pijnreceptor TRPV1 activeren. Grote hoeveelheden histamine zorgen voor een overstimulatie van TRPV1, hetgeen de pijn verklaart bij patiënten. Op basis van die bevindingen gingen de onderzoekers op zoek naar een oplossing voor het probleem. Ze ontdekten dat ebastine de histamine 1 receptor op de zenuwen blokkeert waardoor de gevoeligheid van TRPV1 niet langer wordt verhoogd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in