Daklozen geven toeristen rondleiding door het ‘andere Wenen’
Foto: Facebook Shades Tours

Niemand die de stad beter kent dan zij die dag in dag uit op straat leven. Dus waarom niet die mensen toeristen laten rondleiden en hen tegelijk een nuttige bezigheid geven, dachten ze bij het Weense Shades Tours. In de Oostenrijkse hoofdstad kunt u dus met daklozen op pad om ongewone plaatsen in de stad te verkennen.

Shades Tours Vienna is een van de opvallendste start-ups die de Oostenrijkse hoofdstad Wenen rijk is. Het initiatief werd bedacht door zakenvrouw Perrine Schober die de vooroordelen van de mensen in vraag wil stellen en tegelijk daklozen toegang geven tot de arbeidsmarkt.

In Wenen wonen om en bij de 7.100 daklozen. Enkelen onder hen leiden sinds kort toeristen rond in de stad, maar doen daarbij ongewone plaatsen aan waar u als toerist anders nooit zou komen. Zo staan een bezoek aan een daklozencentrum, een gaarkeuken en een sessie met een maatschappelijk werker op het programma.

Niet meteen het leukste uitje tijdens de vakantie, zult u vast denken. ‘Maar we willen het bewustzijn rond het dakloos zijn vergroten en willen er ook voor zorgen dat het stigma van en de angst voor daklozen afneemt’, zei Schober tegen The Local.

De rondleidingen mikken dan ook niet op mensen die mooie plaatjes willen schieten, maar net wel kennis willen maken met het leven van de daklozen, en hen tegelijkertijd mee aan het werk wil helpen. Voor een groep van tien personen betaalt u 150 euro.