De 45-jarige Qatarees Al-Attiyah heeft maandag in Argentinië de achtste etappe voor auto’s in de 38e editie van de Dakar-rally gewonnen. De titelverdediger doorbrak zo de hegemonie van Peugeot.

Voor een duinenrit van 394 kilometer van Salta naar Belen had de Mini-rijder twaalf seconden minder nodig dan de Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot), de eindwinnaar van 2010. De Fransman Stéphane Peterhansel (Peugeot) werd op 31 seconden derde.

Negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb (Peugeot) is de leiding kwijt. De Fransman crashte in de duinen. Hij ging meermaals over kop, was ongedeerd en reed de etappe wel nog uit, maar verloor meer dan een uur. “Monsieur Dakar” Peterhansel is zo de nieuwe leider. De 50-jarige Fransman, zes keer eindlaureaat als motorrijder en vijf keer als auto-piloot, heeft nu 2:09 voor op Sainz. Al-Attiyah heeft als derde 14:43 goed te maken. De rest van het deelnemersveld volgt al op meer dan een half uur. Loeb zakte naar de achtste plaats, op 1u05:16 van zijn land- en teamgenoot.

Voor Al-Attiyah was het de 24e etappezege in de Dakar. Hij won drie ritten in 2009, vier in 2010, vier in 2011, twee in 2012, drie in 2013, twee in 2014 en vijf vorig jaar.

Overdrive en Giniel De Villiers krijgen tikje

Jean-Marc Fortin, de teammanager van het Belgische Overdrive team, had zondag tijdens de rustdag aangekondigd dat maandag een totaal andere Dakar begon en gelijk kreeg hij. Het klassement werd danig overhoop gehaald. De strijd om de zege is opnieuw open, maar Fortin zag zijn belangrijkste podiumkandidaten wel tijd verliezen.

"Dit begint te lijken op de echte Dakar" begint Fortin zijn analyse. "Er zijn grote verschillen, het klassement is helemaal overhoop gehaald, er zijn allerlei dingen gebeurd, er waren duinen en offroad. Na de crash van Loeb wou Giniel De Villiers (Toyota) de Fransman ontwijken, maar hij reed zich daarbij vast in het zand. Het duurde meer dan een kwartier vooraleer hij opnieuw kon vertrekken. Yazeed Alrajhi heeft het grootste gedeelte van de dag zonder koppeling gereden en verloor ook belangrijke minuten. Leeroy Poulter is nu de eerste belager van Mikko Hirvonen voor de vierde plaats. De kloof met het podium is plots groot geworden, maar er volgen nog twee zware duinetappes. Je bent nooit klaar bent met de Dakar. Dat is vandaag nog maar eens aangetoond."

Toby Price na vierde dagzege leider bij motoren

Bij de motorrijders boekte de Australiër Toby Price (KTM) maandag een vierde dagzege. Dat leverde hem ook de leidersplaats op. Price was in de Argentijnse duinen 5:17 sneller dan de Portugees Paulo Goncalves (Honda). De Chileen Pablo Quintanilla (Husqvarna) legde op 6:32 op de derde plaats beslag.

In de stand neemt Price de leiding over van Goncalves. Die volgt nu op 2:05 van de 28-jarige Australiër. De Slovaak Stefan Svitko, in de etappe op 8:02 vierde, heeft als derde 14:14 goed te maken. Vorig jaar won Price bij zijn debuut ook al een etappe en werd hij derde in de eindstand.

Dinsdag wordt er een lus van 285 kilometer rond Belen afgewerkt. De rijders krijgen dan opnieuw heel wat duinen te verteren. Navigatie zal dan ook een sleutelrol spelen en ook de hitte kan - vooral bij de motorrijders - een bepalende factor worden.

Gerard De Rooy neemt de leiding bij trucks

De Nederlandse trucker Gerard De Rooy (Iveco) pakte met een etappezege de leiding over bij de vrachtwagens. De eindwinnaar van 2012 had immers 2:35 minder nodig dan de Rus Eduard Nikolaev (Kamaz). Andrey Karginov (Kamaz), ook een Rus, werd op 5:23 derde. De Nederlander Hans Stacey (MAN), finishte met zijn Belgische co-piloten Serge Bruynkebns en Jan Van Der Vaet als zevende op 14:49. In de stand is het Nederlands-Belgische trio nu vierde, op 20:46. Nikolaev is op 7:58 tweede, de Nederlander Pieter Versluis (MAN), die als leider aan de etappe begonnen was, op 13:29 derde.