Organisatie Rock Werchter vraagt milieuvergunning aan voor de komende 20 jaar
Foto: Photo News

De organisatie achter Rock Werchter heeft bij de provincie Vlaams-Brabant een aanvraag ingediend voor het bekomen van een milieuvergunning met een looptijd van 20 jaar voor de organisatie van evenementen op de festivalweide van Werchter. De afgelopen twee jaar kende de deputatie telkens een vergunning toe met een looptijd van één jaar. Er loopt zowel in Rotselaar als Haacht een openbaar onderzoek over de aanvraag.

De bewuste aanvraag van Live Nation Festivals NV en Werchter Park BVBA voor het bekomen van een milieuvergunning klasse 1 heeft enerzijds betrekking op permanente activiteiten op de festivalweide zoals de aanwezigheid van een grondwaterwinning en een hoogspanningscabine.

Daarnaast wordt er ook een vergunning gevraagd voor de jaarlijks terugkerende tijdelijke festivalactiviteiten zoals de opslag van gassen, opslag van brandstoffen, generatoren, stallen van voertuigen, lozen van gezuiverd afvalwater, koelcellen diepvriescontainers, compressoren voor koel- en tapinstallaties.

‘Langdurige milieuvergunning nodig’

Dat er nu een milieuvergunning voor 20 jaar gevraagd wordt, heeft volgens burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar niets te zien met een recente beslissing van Live Nation om het festival in Werchter te houden.

‘Die beslissing is al enkele jaren geleden gevallen nadat het provinciaal ruimtelijk structuurplan voor Rock Werchter herzien was. Zij hebben een langdurige milieuvergunning nodig omdat zij in het festivalpark van Werchter permanente installaties hebben voorzien. Die milieuvergunning werd tot nog toe al twee keer op rij voor één jaar toegekend’, aldus Claes.