Zweedse politie verzweeg aanrandingen op festival
Nationale politiecommissaris Dan Eliasson op een persconferentie Foto: REUTERS

In Zweden ligt de politie momenteel zwaar onder vuur. Die heeft geprobeerd om Keulse toestanden tijdens een zomerfestival in Stockholm in de doofpot te stoppen. Meerdere jonge vrouwen werden daar aangerand door groepen jonge Afghaanse mannen, schrijft de Zweedse krant Dagens Nyheter.

De Zweedse politie heeft bekend dat het probeerde om wantoestanden te verzwijgen die zich hebben voorgedaan op het festival We are Sthlm in de hoofdstad. Net zoals in Keulen werden verschillende jonge vrouwen deze zomer aangerand door een groep jonge mannen.

Politiewoordvoerder Varg Gyllander bevestigde dat er ‘een groot aantal’ aanrandingen heeft plaatsgevonden en dat tientallen mannen werden opgepakt. Hij gaf toe dat de politie daar melding van had moeten maken, ‘gelet op de aard van het misdrijf’.

Dat de meeste verdachten uit Afghanistan kwamen, zoals de Zweedse krant Dagens Nyheter schrijft, kan hij niet bevestigen. Maar hij zegt wel dat ‘het jonge mannen betrof die niet uit Zweden komen’.

‘We durven het niet te zeggen’

‘Dit is een pijnlijk punt’, aldus politiechef Peter Ågren in de krant Dagens Nyheter. ‘Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat het de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen.’

Pas vorige week, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen, berichtte de krant Dagens Nyheter over de wantoestanden.

Eerder maakte de Zweedse politie ook bekend dat er zeker vijftien jonge vrouwen in de Zweedse stad Kalmar zijn aangerand op oudejaarsavond.