Drie doden bij raketaanval op AzG-ziekenhuis in Jemen
Foto: rr

Bij een raketaanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Jemen, een land verscheurd door oorlog, zijn zondag drie mensen omgekomen en tien anderen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de ngo laten weten.

De raket werd afgevuurd op het ziekenhuis in Razeh, in de noordelijke provincie Saada, aldus de AzG-woordvoerder in Jemen, Malak Shaher. Hij kon niet meteen zeggen of de raket werd afgeschoten vanuit een vliegtuig, en of de dodelijke slachtoffers medewerkers en/of zieken zijn.

Het ziekenhuis bevindt zich in een regio die onder controle staat van de sjiitische Houthi-rebellen, die strijd leveren met de regeringstroepen. Die laatsten worden gesteund door een door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

In december beschuldigde AzG de luchtmacht van die coalitie al dat ze een van zijn vijf mobiele ziekenhuizen in het zuidoosten van Jemen had gebombardeerd. Daarbij raakten negen mensen, onder wie twee medewerkers, gewond. De coalitie beloofde toen een onderzoek.

Artsen zonder grenzen verspreidde maandag deze video van de vernielingen en bloedsporen op de plek waar het ziekenhuis stond.

Vorig jaar werden ook verschillende ziekenhuizen van Artsen zonder Grenzen in het Midden-Oosten gebombardeerd. In Homs (Syrië) vielen zeven doden en 47 gewonden, maar vooral het bombardement in Kunduz veroorzaakte wereldwijde verontwaardiging.