Sterke Van der Poel gunt Belgen geen revanche in Otegem
Mathieu Van der Poel Foto: Peter Malaise

De cross in het West-Vlaamse Otegem is traditioneel de herkansing van het Belgisch kampioenschap. Een dag na zijn triomftocht in Lille was Belgische kampioen Wout van Aert er echter niet bij. Wél van de partij was wereldkampioen en kersvers Nederlands kampioen Mathieu van der Poel. En die liet de Belgen die revanche wilde nemen geen kans: het werd een Nederlandse onemanshow.

Veldrijden op Sportwereld.be

Van Aert sprak vandaag de pers toe als kersvers Belgische kampioen en vertrok nadien naar Spanje waar hij via een doorgedreven stage zich optimaal wil voorbereiden op het WK. Voor het overige kan Otegem wel een mooi deelnemersveld presenteren met onder meer de nieuwe Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel, Sven Nys en Laurens Sweeck.

Het was echter Tim Merlier die op de glibberige modder van Otegem de beste start nam. Nog in de eerste ronde nam Van der Poel vooraan echter het commando over. Ronde per ronde nam de jonge maar imponerende Nederlander verder afstand. Zijn vijfde zege van het seizoen, zijn eerste in Otegem.

Op respectabele afstand reed Michael Vanthourenhout bijna de hele cross op de tweede plaats en kroonde zich als eerste West-Vlaming aan de streep zo ook tot kampioen van West-Vlaanderen.

Het was dus enkel spannend in de strijd om de derde plaats. Nys kende aanvankelijk een tegenvallende start maar halfweg koers vond hij zijn tweede adem en reed hij tot bij Merlier, Kevin Pauwels en Klaas Vantornout. Merlier plaatste als eerste een tussenversnelling maar werd gecounterd door Pauwels. Pauwels werd zo op meer dan een minuut derde, Nys reed in de voorlaatste ronde weg van zijn belagers en won zo nog op overtuigende wijze de strijd om plaats vier.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel
2. Michael Vanthourenhout +34"
3. Kevin Pauwels +42"
4. Sven Nys +1'05"
5. Klaas Vantornout 
6. Tim Merlier 
7. David van der Poel 
8. Rob Peeters
9. Dieter Vanthourenhout
10. Jim Aernouts