Fraudeproces tegen Spaanse prinses Cristina van start
Foto: REUTERS

Het proces tegen de Spaanse prinses Cristina en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin gaat vandaag van start. De twee worden voorgeleid vanwege belastingfraude. Het is de eerste keer sinds de Spaanse monarchie in 1975 hersteld werd dat er een lid van de koninklijke familie voor de rechter moet verschijnen.

De echtgenoot van de Spaanse prinses, Iñaki Urdangarin, zou als voorzitter van een stichting die sport- en toeristische evenementen organiseert, vzw Noos, ongeveer zes miljoen euro aan overheidsgeld hebben verduisterd. Het geld zou voornamelijk gegaan zijn naar een bedrijf waar Prinses Cristina mede-eigenaar van is. Dat betekent dat ze zou geholpen hebben bij de fraude.

Het proces komt er nadat er zes jaar onderzoek werd gevoerd naar de vereniging. Details van het onderzoek doken op tijdens de economische crisis in Spanje, waardoor de koninklijke familie niet veel steun ontvangt van het volk. 

In februari 2014 werd de prinses al ondervraagd over de praktijken en toen ontkende ze alle beschuldigingen. De vragen werden beantwoord met ‘ik weet het niet’ en ‘ik herinner het mij niet meer’.

Historisch

Het fraudeproces wordt historisch genoemd, omdat het de eerste keer is sinds in 1975 de Spaanse monarchie hersteld werd dat er een lid van de koninklijke familie voor de rechter komt. De zaak is dan ook niet goed voor de reputatie van het Spaans koningshuis.

De populariteit van de Spaanse koninklijke familie ging de hoogte in toen koning Juan Carlos aftrad en koning Felipe VI plaatsnam op de troon. De nieuwe koning probeert sindsdien om de monarchie te moderniseren.

Maar dat blijkt niet altijd even simpel. In juni vorig jaar nam koning Felipe VI, de broer van Cristina, de adellijke titel van hertogin van Palma de Mallorca van zijn zus af. Of de rechtszaak de reden is, is niet duidelijk.

De prinses riskeert een celstraf van maximaal acht jaar en haar echtgenoot kan een celstraf van 19 jaar krijgen. Naast de prinses en haar echtgenoot zijn er nog 16 andere beklaagden.