Er is een hulpkonvooi vertrokken naar de belegerde Syrische stad Madaya, waar bewoners met ondervoeding kampen. Een maandenlange belegering door het regime-Assad voerde 40.000 burgers richting hongerdood.

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad had eerder de Verenigde Naties toegestaan om humanitaire hulp te brengen naar de stad, vlak bij Damascus, die omsingeld wordt door het leger en waar hongersnood dreigt uit te breken.

Zowat 330 ton voedsel en medische hulp zijn op weg. Dat moet genoeg zijn voor 40 dagen, aldus een bron bij de Syrische Rode Halve Maan.

Madaya ligt op ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad en wordt sinds juli belegerd door troepen die trouw zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad, met de hulp van strijders van de Libanese sjiitische Hezbollah.

Volgens de VN kwamen er rapporten binnen over mensen die in Madaya omgekomen zijn van de honger en die gedood werden toen ze de stad wilden verlaten. Foto’s van uitgemergelde kinderen en volwassenen met holle ogen werden als een lopend vuurtje verspreid op het internet.

Eerder op de dag vertrok een ander konvooi naar de geïsoleerde steden Foua en Kafraya, die in handen van de regering zijn maar belegerd worden door islamistische rebellen. Het is van 18 oktober geleden dat konvooien met hulp de rebellensteden Madaya, Foua en Kafraya konden bereiken.