Britten willen alle wereldrecords in atletiek schrappen
Worden de wereldrecords op de 100 en de 200 meter van Usain Bolt geschrapt? Wel als het van de Britten afhangt... Foto: AFP

De Britse atletiekbond UKA stelt voor alle bestaande wereldrecords te schrappen. Op die manier wil de federatie een belangrijk signaal geven in de strijd tegen doping. De “moeder aller sporten” werd het voorbije jaar getekend door een rist schandalen, onder meer in de Russische atletiek.

UKA publiceerde maandag “A Manifesto for Clean Athletics” (een manifest voor zuivere atletiek). In de tekst doet de federatie veertien aanbevelingen en pleit men, naast het schrappen van de records, onder meer voor een openbaar register waarin dopingcontroles worden opgenomen en voor strengere straffen voor dopingzondaars. Zo moet er volgens UKA overwogen worden valsspelers al bij hun eerste inbreuk levenslang te schorsen als het om een ernstig vergrijp gaat.

“De integriteit van de atletiek is nooit zo aangetast als in 2015. Zuivere atleten en sportfans over de hele wereld zijn in de steek gelaten”, zegt UKA-topman Ed Warner. “We geloven dat de tijd rijp is om radicale hervormingen door te voeren. Dat moet het geloof in onze sport herstellen.”